Phil's Expansion Gets Green Light

by

7 comments

It’s goodbye to the humble gravel lot at Bend’s favorite mountain biking destination.

The planned makeover of the parking lot at Phil’s Trailhead east west of Bend got the official green-light Tuesday from Forest Service officials, clearing the way for 76-space asphalt parking lot at Phil’s.

The project will get underway next summer in conjunction with a paving and reconstruction project on Skyliners Road. By coordinating the two projects, the Forest Service estimates that it will save significant dollars on equipment and construction materials.

As part of the parking lot expansion, the Forest Service will remove  20-30 trees to accommodate the 62,000 square foot parking area.

In addition to the expanded parking, the agency plans to install an ADA accessible double vault toilet and three disabled accessible parking spaces. There will also be a visitor kiosk and a drop off area.

The agency also plans to improve the access road to the trailhead, widening it to 22 feet and installing speed controls.

By law, there is a 45-day appeal process open to the public before the decision is finalized.


Comments (7)

Showing 1-7 of 7

Add a comment
 

Add a comment